5 tipů, jak přizpůsobit dětský pokojík osobnosti dítěte

Návrh dětského pokojíčku v souladu s vývojem osobnosti dítěte je velmi důležitý. Prostředí, ve kterém děti tráví čas, má velký vliv na jejich rozvoj schopností, ale hlavně psychickou pohodu. Pokojíček by měl být místem, kde se dítě cítí bezpečně, útulně a pohodlně, ale zároveň by měl být i místem pro stimul kreativity s vyjádřením vlastního já. Návrhem dětského pokoje můžete dát dítěti prostor pro rozvoj svých zájmů a vybudování sebedůvěry. 

  1. Zvažte zájmy a koníčky dítěte: Děti většinou definuje to, co je baví. Proto je důležité zahrnout do designu pokojíčku prvky, které odpovídají jejich zájmům a koníčkům, jako jsou jejich oblíbené barvy, postavy nebo sporty. Nebojte se nechat dítě ozdobit zdi pokojíčku vlastními výtvory. Asi to nebude dílo hodné Picassa, ale děti budou mít radost, že mohou přiložit ruku k dílu.

  2. Povzbuzujte kreativitu: Děti jsou kreativní bytosti, proto je důležité povzbuzovat jejich kreativitu tím, že jim poskytnete prostor pro tvoření a hraní. Například zvažte nákup tabule na kreslení, zdi pro malování nebo dostatečný prostor pro stavění z lega.

  3. Použijte barevné akcenty: Barvy mohou mít velký vliv na náladu a chování dětí, takže je důležité použít barevné akcenty, které jsou vhodné pro věk dítěte a podporují pozitivní náladu. Více se dozvíte na našem blogu v článku "5 tipů na barvy do dětského pokojíku."

  4. Použijte textilie a přírodní materiály: Textilie, jako jsou polštáře, deky nebo závěsy, pomohou vytvořit útulnou atmosféru a pomoci dítěti cítit se jako doma. Stejně tak přírodní prvky, jako jsou rostliny, dřevo nebo kámen, mohou pomoci vytvořit příjemné a uklidňující prostředí.

  5. Zvažte ergonomii: Ergonomie hraje důležitou roli při rozvoji osobnosti dítěte, proto je důležité zajistit, aby byly v pokojíčku k dispozici funkční prvky, jako jsou pohodlná lůžka, pracovní stůl s dostatečnou plochou, židle podporující bedra a jasně členěné úložné prostory.

Závěrem dodáme, nebojte se experimentovat a měnit věci. Jak roste dítě, stejně tak by měl dětský pokoj růst s ním.

Podívejte se také na naše další články o tom, jak udělat z dětských pokojů malý ráj pro Vaše nejmenší.