5 tipů, jak vybrat barvu do dětského pokojíku.

Vybrat správnou barvu do dětského pokojíčku je důležité. Barva může mít velký vliv na to, jak se malé děti cítí. Správná barva může vytvořit útulnou a pohodovou atmosféru, která pomáhá malým dětem ve zklidnění a dobrém spánku. Špatná barva může být naopak příliš rušivá a děti se v ní nebudou cítit dobře. Barva navíc může ovlivnit i náladu a chování malých dětí. Proto je důležité vybrat ty odstíny, které pomáhají vytvořit pozitivní a útulné prostředí. Barvy také mohou pomoci malým dětem v lepší orientaci a chápání, co kam patří. Celkově, výběrem správné barvy můžeme dětem pomoci vytvořit bezpečné a útulné místo, kde se budou cítit dobře. Podívejme se proto, co zvážit při výběru barvy.

  1. Berte v úvahu věk dítěte a jeho zájmy: Různé barvy mohou být vhodnější pro různé věkové skupiny. Například pastelové barvy mohou být vhodnější pro pokoj novorozence, zatímco výraznější barvy pro pokoj staršího dítěte. Zvažte také zájmy dítěte, jeho oblíbené barvy nebo postavy, a promítněte je do barevného schématu. A také nezapomeňte Vaše ratolesti do výběru barvy zahrnout a poradit se s nimi.

  2. Zvažte přirozené světlo v místnosti: Různé barvy mohou vypadat jinak v různých světelných podmínkách. Pokud má místnost hodně přirozeného světla, světlé barvy mohou být vhodnější než tmavé barvy. Nejlépe uděláte, pokud si vzorník barev přinesete do místnosti a sami uvidíte jak barva vypadá za daných světelných podmínek. Nezapomeňte, že barva bude ve velké ploše vypadat výrazněji, než na malém vzorkovníku.

  3. Neutrální základní barva: Neutrální základní barva jako je bílá, béžová nebo šedá, může pomoci vytvořit uklidňující atmosféru a usnadnit zahrnutí akcentových barev. Nezapomeňte však doplnit základní barvu stěny výraznějšími barvami v interiéru, abyste dětský pokoj adekvátně oživili. S věkem máme často tendenci posouvat se k neutrálním tónům, pamatujte si však, že vaše dítě má rádo zábavu a nudný pokojíček pravděpodobně nebude to, co jej osloví.

  4. Použijte barvu k vytvoření tématu: Použijte barvu k vytvoření tématu pro místnost, jako je pláž nebo džungle. To může být zábavný způsob, jak zahrnout barvu do místnosti a také inspirovat kreativitu dítěte. Stejně tak můžete vymalovat například jednu stěnu v barvě a tuto barvu zopakovat v interiéru na nábytku, nebo doplňcích.

  5. Nebojte se experimentovat: Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi barev. Přinejhorším, barva se přece vždy dá přemalovat :)

 

Inspirujte se v našich dětských galeriích, jak krásně a designově oživit dětský pokojíček našimi sestavami obrazů.

 

Podívejte se také na naše další články o tom, jak udělat z dětských pokojů malý ráj pro Vaše nejmenší.